Potansiyel tehlike ve riskleri somut bir şekilde ortaya çıkarmak ve tedbir almak amacıyla risk analizi ve risk değerlendirmesi yapılmaktadır. Başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm dünyada iş kazalarının önlenmesine yönelik proaktif bir yaklaşım olarak kabul edilen risk değerlendirmesi çalışmalarının uygulanması sonucunda kurum ya da kuruluşlarda önemli faydalar sağlamaktadır.  Yine gelişmiş ülkeler ulusal mevzuatlarında ve standartlarında yer vererek zorunluluk haline de getirmiştir.  Ülkemiz açısından bakıldığı zaman ise risk değerlendirmesi, İş Kanununa tabi tüm işletmelerde çalışan sayısına bakılmaksızın yasal bir zorunluluk olarak uygulanmasını hükme bağlamıştır.

4857 sayılı İş Kanunu, İşverenlere, işyerinde yapılan işlerin özelliklerini dikkate alarak, kullanılacak iş ekipmanının, kimyasalların seçimi, işyerindeki çalışma düzeni gibi konularda dahil çalışanların sağlık ve güvenliği yönünden tüm riskleri değerlendirmek zorunda olduklarını 78. maddesine dayanılarak çıkarılan yönetmeliklerle de ifade etmektedir.
Nitekim İş Kanununa istinaden yürürlükte olan aşağıdaki bazı yönetmeliklerin ilgili maddeleri gereğince işverenler düzenli olarak risk değerlendirmesi yapmakla yükümlüdürler. 
Risk değerlendirmesi çalışmalarında tehlike ve risk kavramlarını tanımlamak gerekirse;

Tehlike: Zarar verme potansiyelidir.

Risk: Bir tehlikeye maruz kalma sonucunda hasar, sakatlık veya hastalık geçirme olasılığını ve bunların sonucunda ortaya çıkacak şiddeti ifade eder. Risk değerlendirmesinin başlıca amacı çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumaktır. Kısacası işletmelerin çalışma koşullarındaki her türlü tehlikeyi azaltmak, bu etkileri en aza indirmektir. Ayrıca tüm proseslerde, riskin büyüklüğünü tahmin etmek ve riskin kabul edilebilir olup olmadığına karar vermektir. Yani işletmelerde olası meslek hastalığı ve kazaların farkına varılmasına yardımcı olmaktır. Bu sayede tespit edilen tehlikelerin ve meydana getirebileceği zararlar üzerinde daha etkili tedbirler alınması sağlanır. Dolayısıyla mevcut önleyici tedbirler ile seçilen çalışma şekli ve üretim yöntemleri, çalışanların sağlık ve güvenliği yönünden korunma düzeyini yükseltmeli ve işyerinin idari yapılanmasının her kademesinde uygulanmalıdır.

 
  Adres : Büyükelçi Sokak No: 18/1 06690 Kavaklıdere - Çankaya / ANKARA
  Telefon : 0312 468 87 02 - 0312 468 86 77
  GSM : 0544 468 87 02
  Faks : 0312 468 86 58
  E-Posta : cnd@cnd.com.tr - info@cnd.com.tr