ISO 22000:2005 (HACCP) GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ

ISO 22000:2005 (HACCP) Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, güvenilir gıda üretebilmek için tehlike ve risklerin önceden belirlendiği proaktif bir yönetim sistemi yaklaşımı gösteren bir yönetim sistemidir. Bu standardın uygulayıcılara şart koştuğu 3 önemli konu başlığı vardır:

1. Ön Gereksinim Programları ve Operasyonel Ön Gereksinim Programları gereksinimleri
2. HACCP Kritik Kontrol Noktası ve Tehlike Analizleri prensipleri
3. Yönetim sistemi temel gereksinimleri
Gıda sektöründe olup müşterilerine ürün/hizmet sunumu firmalarda güvenli ve sağlıklı gıda üretiminin yapılabilmesi için tehlike ve risk analizi analizi sonrasında kritik kontrol noktalarının tespiti ve bu noktalardaki risklerin önlenmesi amacıyla ilgili süreçlerin yönetilmesini ve kalite yönetim sistemi oluşturulmasını tanımlayan ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi global gıda ürünleri ticaretinde uygulanması gereken bir standard olarak geliştirilmiştir.
ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, HACCP Sisteminin, diğer Kalite Standartlarıyla uyumlu olarak firmalarda uygulamasını sağlamak için ortaya çıkarılmıştır. ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi tehlike ve risk yönetimine dayanan entegre bir sistem yaklaşımıdır. SO 22000 tek başına kurulabilmektedir. ISO 22000: 2005 Standardı, HACCP Sisteminin, firmadaki ISO 9000, ISO 14000 gibi diğer yönetim sistemleri ile entegre kurulabilmesi amacıyla  ISO9000'e benzetilmesiyle ortaya çıkmıştır.

ISO 22000:2005 (HACCP) GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİNİN UYGULANDIĞI KURULUŞLAR

Kuruluşlarda gıda güvenliğini sağlamak ve gıda güvnliğine uygun üretim yapıldığını belgelendirmek üzere çeşitli ülkelerdeki HACCP standartları gibi BRC (British Retails Concortium), IFS (international Food Standart) ve EFSIS gibi bazı standartlar kullanılmaktadır. ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi gıda üreticileri yanında aşağıdaki sektörleri içeren malzeme, ekipman, kimyasal tedarikçileri ile depolama ve taşıma hizmeti veren gıda sektörü tedarikçi firmaları tarafından da belgelendirme amaçlı kullanılabilecektir:
ISO 22000 standardı kapsamında belgelendirme yapılabilecek olan dolaylı ve dolaysız yer alan kuruluşlar şunlardır.

A) Kuruluşlar,

  • Çiftçiler,
  • Hasatçılar,
  • Yem üreticileri,
  • Gıda bileşeni üreticileri,
  • Gıda üreticileri,
  • Gıda satıcıları,
  • Gıda servisleri,
  • Hazır yemek firmaları,
  • Temizlik ve sanitasyon hizmeti veren kuruluşlar,
  • Taşıyıcılar, depolama ve dağıtım kuruluşları vb.

B) Dolaylı olan kuruluşlar

  1. Ekipman sağlayan kuruluşlar,
  2. Temizlik ve sanitasyon ajanları,
  3. Ambalaj malzemeleri
ISO 22000: 2005 (HACCP) GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİNİN UYGULAMANIN FAYDALARI

ISO 22000: 2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesini almanız sonrasında

  • Firmanızın KURUMSALLAŞMASI sağlanır.
  • Mevcut veya hedef pazarda REKABET ŞANSINIZ artar.
  • Firmanızda maliyetlerde azalma ile VERİMLİLİK ve KARLILIK artar.
  • MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ odaklı bir yaklaşım firmada kabullenilir.
  • PAZAR payınız artar.
  • HATA ve KALİTESİZLİK maliyetleri azaltılır,
  • Kurum içerisinde kalıcı ARŞİV ve VERİ HAVUZU oluşturulur.
  • Firmada İÇ ve DIŞ İLETİŞİM geliştirilir.
  • ÇALIŞANLARIN KATILIMI ile MOTİVASYON artar.
  • Çalışanların HİJYEN VE GIDA GÜVENLİĞİ konusunda bilinçlenmesini sağlar.
  • GIDA MEVZUATLARINA uyumu sağlar.
  • PROAKTİF Yaklaşımla potansiyel tehlikeler başlangıçta ortaya çıkarılır ve giderilir.
  • Güvenli olmayan gıda ürününün ÜRETİMİ VE SATIŞI RİSKİNİ azaltır.
  • GIDA ZEHİRLENMELERİ VE ÖLÜM RİSKLERİNİN düşürülmesini sağlar.
  • RESMİ DENETİMLERDE başarı artar.

ISO 22000: 2005 (HACCP) GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ KURULUM AŞAMALARI

  • Ön yeterlilik tetkiki ve durumun değerlendirilmesi.
  • Kalite Sistemi Kurulumu ile ilgili Yönetim Toplantısı,
  • Organizasyon Şemasının Oluşturulması
  • Yönetim Temsilcisi Atanması, Sorumluluk ve Yetkilerin Belirlenmesi
  • Kalite Politikasının Oluşturulması
  • Görev tanımlarının oluşturulması
  • Tüm personele Kalite Yönetim Sistemi Temel Eğitimi verilmesi
  • Ürün ve proses tanımlamalarının yapılması.
  • Akım şemalarının yerinde doğrulanması.
  • Tehlike analizlerinin yapılması.
  • Kritik kontrol noktalarının risk analizi yardımıyla belirlenmesi.
  • Kritik limitlerin belirlenmesi.
  • İzleme sisteminin oluşturulması.
  • Geçerli kılma dokümantasyonu ve kontrolü
  • Sürekli iyileştirme dokümantasyonu ve kontrolü
  • HACCP Planının oluşturulması
  • Sistemin öngördüğü diğer zorunlu dökümanların oluşturulması
  • Proses ve personel performansları değerlendirilmesi
  • Yayınlama, yerinde doğrulama ve kayıtların dokümantasyonu.
  • Kalite ve Gıda Güvenliği Hedeflerinin ve El Kitaplarının Oluşturulması
  • Kuruluş İçi Kalite İç Tetkik eğitimi.
  • İç tetkik gerçekleştirilmesi
  • Yönetimin gözden geçirilme toplantısı düzenlenmesi
  • Dış denetim ve belgelendirme
 
  Adres : Büyükelçi Sokak No: 18/1 06690 Kavaklıdere - Çankaya / ANKARA
  Telefon : 0312 468 87 02 - 0312 468 86 77
  GSM : 0544 468 87 02
  Faks : 0312 468 86 58
  E-Posta : cnd@cnd.com.tr - info@cnd.com.tr